Χαλκιδική
Ένας νομός -της Χαλκιδικής-, τρεις χερσόνησοι -της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους- και αμέτρητες παραλίες. Η Χαλκιδική έχει να επιδείξει καταπράσινα δάση, εκπληκτικά φυσικά τοπία και καταγάλανες παραλίες. Αρώματα της φύσης και χρώματα μοναδικά, και μια θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι.
Η χερσόνησος Κασσάνδρας
Η Κασσάνδρα, που παλαιότερα λεγόταν Παλλήνη ή Φλέγρες, αποτελεί το πρώτο "πόδι" της Χαλκιδικής. Εκεί έγινε η περίφημη Γιγαντομαχία ανάμεσα στους Γίγαντες, γιους του Ουρανού και της Γης, και τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Έπειτα από σκληρό αγώνα, νικητές αναδείχθηκαν οι ολύμπιοι θεοί.
Αφετηρία μας η Θεσσαλονίκη και ξεκινάμε. 65 χλμ. και φτάνουμε στην Ποτίδαια με την διώρυγα της, η οποία εξυπηρετεί το Θερμαϊκό κόλπο και τον Τορωναίο. Άλλα 9 χλμ. και ο δρόμος δεξιά οδηγεί προς τη Σάνη (9 χλμ.), με ξενοδοχειακά συγροτήματα, μαρίνα, εστιατόρια, πολιτιστικά δρώμενα κ.ά.
Από την κεντρική οδό επόμενο χωριό η Νέα Φώκαια και μετά από 6 χλμ. η γραφική Άθυτος, χτισμένη πάνω σε βράχο. Οι λάτρεις της διασκέδασης επιλέγουν Καλλιθέα, χωριό που βρίθει από καφετέριες, κλάμπ, μπουζούκια κ.ά. Η Κρυοπηγή φημίζεται για τα νόστιμα σουβλάκια της, το Πολύχρονο διαθέτει παραλία οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και κατά μήκος αυτής υπάρχουν ψαροταβέρνες, καφετέριες και μίνι μάρκετ. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στις παραλίες της Χανιώτης και του Πευκοχωρίου. Στη συνέχεια ο Γλαρόκαβος, ένα φυσικό λιμανάκι, τοποθεσία γεμάτη πεύκα.
Λίγο πριν το Παλιούρι συναντάμε ταμπέλα προς "Ξενία". Αριστερά ο δρόμος οδηγεί στην παραλία της Χρούσω, με τα υπέροχα τιρκουάζ νερά.
Έχουμε φτάσει στη μύτη του πρώτου ποδιού, και αφού περάσουμε το Παλιούρι, συνεχίζουμε προς τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής και τη Νέα Σκιώνη. Λίγο πριν την Σκιώνη, κάνουμε στάση στο ξωκλήση της Παναγίας Φανερωμένης.
Στη διασταύρωση που θα συναντήσουμε (33 χλμ. από το Παλιούρι), στρίβουμε αριστερά για Καλάνδρα (αρχαία Μένδη) και Ποσείδι με το χαρακτηριστικό του φάρο. Είναι και τα Αιγαιοπελαγίτικα με μεγάλη παραλία, beach bars, ξενοδοχεία και ιδιόκτητα σπίτια. Από την σκάλα της Φούρκας απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα, το ίδιο και από την παραλία της Σίβηρης, ενώ στο Κασσανδρινό ανηφορίζουμε για να γευτούμε ντόπια κρέατα στα ταβερνάκια του χωριού. Όσον αφορά τη Βάλτα (Κασσανδρεία) εκεί βρίσκεται η έδρα του δήμου Κασσάνδρας, καθώς και όλες οι διοικητικές υπηρεσίες.
Ο μυχός της Κασσάνδρας
Από την Θεσσαλονίκη διανύουμε 60 χλμ. μέχρι τη διασταύρωση έξω από τα Νέα Μουδανιά. Στρίβουμε δεξιά και ύστερα από 5 χλμ. κατευθυνόμαστε προς τον Άγιο Μάμα, χωριό γνωστό για το πανυγήρι του που γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου. Περνάμε από τις Καλύβες Πολυγύρου και φτάνουμε Γερακινή, καλοκαιρινό θέρετρο της Χαλκιδικής. Τρία χιλιόμετρα πιο κάτω είναι η παραλία Τρίκορφου και αμέσως μετά τα Ψακούδια, η παραλία Ορμυλίας και Μεταμόρφωσης. Ύστερα από περίπου 100 χλμ. φτάνουμε στη Νικήτη, της οποίας η παραλία αποτελεί το τέλος της Κασσάνδρας και την αρχή της Σιθωνίας. Από εκεί ουσιαστικά ξεκινάει και ο γύρος του δέυτερου "ποδιού". Στη Νικήτη ανηφορίζουμε στον παραδοσιακό της ιστό, με στενά δρομάκια, πετρόχτιστα σπίτια, ταβερνάκια και πανοραμική θέα στην περιοχή.
Η χερσόνησος Σιθωνία
Η Σιθωνία οφείλει το όνομα της στο Σίθωνα, το γιο του θεού Ποσειδώνα. Μετά την Νικήτη, στη διασταύρωση ο δρόμος ευθεία οδηγεί προς την ανατολική πλευρά της δέυτερης χερσονήσου (Άγιο Νικόλαο, Βουρβουρού, Σάρτη) και δεξιά προς την δυτική (Νέο Μαρμαρά, Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Συκιά). Από δυτικά συναντούμε τις παραλίες του Άγ. Ιωάννη με beach bar. Κοβιού, Καλογριά, Σπαθιές, την ακτή Ελιάς, τη Λαγόμανδρα, τον Παράδεισο. Φτάνουμε στον πολύβουο Νέο Μαρμαρά (20 χλμ. από την Νικήτη), ανηφορίζουμε για τον γραφικό Παρθενώνα (5 χλμ.) και στη συνέχεια, από την κεντρική οδό, βρίσκουμε το ξενοδοχειακό συγκρότημα "Πόρτο Καρράς" με γκολφ, μαρίνα κ.ά. Από εκεί και έπειτα το τοπίο αλλάζει με τα πεύκα να μας αγκαλιάζουν δεξιά και αριστερά.
Όμορφη η παραλία στην τοποθεσία Αζάπικο, ενώ αυτή της Τριστινίκας διαθέτει μεγάλη αμμουδιά, καθώς και ένα μπαρ ιδανικό για την ώρα του ηλιοβασιλέματος και όχι μόνο. Επόμενη στάση η Τορώνη με αμμουδιά 2 χλμ. και το κάστρο της αρχαίας πόλης στην άκρη πάνω στο λόφο. Το Πόρτο Κουφό, φυσικό λιμάνι της Χαλκιδικής, ιδανικό για ψαράκι και ουζάκι, το Καλαμίτσι με κάμπινγκ, σχολές καταδύσεων, το Κριαρίτσι αποτελείται από ένα σύμπλεγμα γραφικών κολπίσκων, μεγάλη είναι η παραλία της Συκιάς και ιδιαίτερα γραφικό το Λιναράκι με το λιμανακι του.
Να και η έντονα τουριστική Σάρτη και στη συνέχεια η παραλία Αχλάδα, το Πλατανίτσι με κάμπινγκ, οι Καβουρότρυπες με τα εξωτικά τους νερά, το Πορτοκάλι, ο πολύβουος Αρμενιστής με το οργανωμένο κάμπινγκ, η ακτή Ζωγράφου, η Βουρβουρού. Περνάμε από την Βουρβουρού και τα νησάκια της (μεγαλύτερο το Διάπορο), οι παραλίες Λιβάρι, Ξιφάρα και Καρύδι, συνεχίζουμε για τον Όρμο Παναγιάς με το λιμανάκι και την παραλία Τρανή Αμμούδα.
Όρμος του Αγίου Όρους (Σιγγιτικός)
Από την Θεσσαλονίκη φτάνουμε στην διαστάυρωση της Νικήτης και από εκεί συνεχίζουμε ευθεία προς Άγιο Νικόλαο (14 χλμ.) ακτή Σαλονικιού με beach bar και Πυργαδίκια (26 χλμ.). Ο Άγιος Νικόλαος είναι γραφικό χωριό με επίνειο τον Όρμο της Παναγίας. Τα πυργαδίκια ιδρύθηκαν το 1922 από πρόσφυγες της Αφθόνης Μαρμαρά Μικράς Ασίας. Το επίσημο όνομα του χωριού είναι Άγιος Δημήτριος.
Η χερσόνησος Αγίου Όρους
Στην αρχή της χερσονήσου -αφού όλο το πόδι ανήκει στο Άγιο Όρος- βρίσκεται η Ιερισσός (114 χλμ.), τα Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη (135 χλμ.). Η Ιερισσός, κωμόπολη χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ακάνθου, έχει μια μεγάλη παραλία με άμμο -τα Κακούδια-, ενώ πολύ γνωστό είναι και το καρνάγιο της.
Αμέσως μετά είναι τα Νέα Ρόδα και η παραλία Κομίτσα, όπου λειτουργεί κάμπινγκ, η Τρυπητή από όπου περνάνε τα φέριμποουτ απέναντι στο νησάκι Αμμουλιανή και η Ουρανούπολη τελευταίος σταθμός πριν την είσοδο -μονάχα των αρρένων- στο Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος.
Η Ουρανούπολη διαθέτει σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολύ αξιόλογος είναι ο πύργος του Προσφορίου μπροστά στο λιμανάκι, ο οποίος χτίστηκε το 1344 και αποτελεί το μεγαλύτερο πύργο της Χαλκιδικής.
Από εκεί νοικιάζουμε βαρκάκι για να κολυμπήσουμε στα Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, ή από την Σκάλα της Ουρανούπολης επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι που θα μας περάσει απέναντι. Κάνουμε και ημερήσια κρουαζιέρα στη δυτική πλευρά του Άγιου Όρους με τις αγιορείτικες μονές.
Και βεβαίως δεν ξεχνάμε την ορεινή Χαλκιδική, το Χολομώντα και τα γραφικά χωριά του, τον Ταξιάρχη, την Αρναία, το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι, τα Στάγειρα, γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, τη Στρατονίκη, το Στρατώνι στον κόλπο της Ιερισσού, την πρωτέυουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.
Τοπικά προϊόντα: αγνό ελαιόλαδο, αρωματικό μέλι, ντόπια κρέατα, ψάρια, κρασί βιολογικής (και μη) καλιέργειας.
Επίσκεψη σε μουσεία: Αρχαιολογικό (Πολύγυρος), Αλιεύτικων Σκαφών και Εργαλείων (Νέα Μουδανιά), Λαογραφικό (Άθυτος, Αρναία), Άλσος Αριστοτέλους (Στάγειρα), Ιερό Άμμωνος Δία (Καλλιθέα).
Βυζαντινοί Πύργοι: Μονής Σταυρονικήτα (Σάνη, Κασσάνδρα), Άγιου Παύλου (Νέα Φώκαια, Κασσάνδρα), Προσφορίου (Ουρανούπολη), Φραγκόκαστρο - Μονή Ζυγού (Ουρανούπολη), αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου, σπήλαιο Πετραλώνων κ.ά.